Android’de Pil Kullanım Bilgilerinin Kontrolü

Android cihazları arka planda uygulamaların çalışmasına izin verdiği için telefonunuzdaki tek bir uygulama bile siz o uygulamayı aktif olarak kullanmıyor olsanız bile, hatta o anda telefonunuzun ekranı kapalı bir şekilde masa üzerine bırakmış olsanız bile pil tüketim miktarınızı ciddi oranda etkileyebilir. Bu yazımızda Android cihazlarının uygulamaların pil tüketim miktarını gösterme özelliğine bakıp arka planda bu tarz cihazın sürekli çalışmasına neden olan uygulamaları nasıl belirleyebileceğimizi öğreneceğiz.

Öncelikle şunu belirtelim, telefon üreticeleri Android arayüzlerini kendi uygun gördükleri şekilde değiştirebilmektedirler. Dolayısı ile aşağıda göreceğiniz ekren görüntüleri ile sizin telefonunuzda göreceğiniz ekran görüntüleri bire bir aynı olmayacaktır. Ayrıca Android versiyon farklılıklarından dolayı da ekran görüntüleri bire bir aynı olmayabilir. Bu yazıyı yazarken kullanmış olduğum cihaz Samsung Galaxy Note 3 ve Android sürümü 4.4’dür. 

IOS işletim sistemli cihazlar(Iphone/Ipad/IPod) da uygulamaların arka planda çalışmalarına istisnai bazı durumlar dışında izin verilmez, bu kullanıcı ve uygulama geliştiricileri için bazı zorluklar yaratsada Iphone’u %100 şarjı dolu bir şekilde gece bırakıp sabah’da %100 şarjla alabilmenizi sağlayan en önemli özelliklerden bir tanesidir. Android’de ise uygulamalar istedikleri kadar arka planda çalışabilirler ve telefonun uyku moduna geçmesini engelleyebilirler. Uygulamayı bir defa kurduktan sonra, uygulamayı kullanmıyor olsanız bile, uygulamayı yazan geliştiricilerin insafına kaldınız demektir. Ö nedenle yorumları iyi olmayan, veya hakkında bir bilginiz olmayan uygulamalardan uzak durmanızı öneriyorum. 

Telefonunuzun pili birden bire daha çabuk bitmeye başladı ise bunun nedeni bir uygulamanın arka planda telefonunuzun işlemcisini sürekli meşgul etmesi olabilir. Her Android cihazı pilin hangi servisler, uygulamalar tarafından ne kadar kullanıldığını gösteren bir ekrana sahiptir. Bu ekrana telefonunuzun “Ayarlar” uygulamasından ulaşabilirsiniz. Bu uygulamayı diğer tüm uygulamaları açtığınız gibi açabileceğiniz gibi Android’in yeni sürümlerinde telefonunuzun en üstünden parmağınızı aşağı doğru kaydırarak çıkan ekrandan açabilirsiniz.

Ayarlar Uygulaması

Ayarlar uygulamasının sembolü kullandığınız telefona göre farklılık gösterebilir. Ama çok büyük olasılıkla aşağıdaki sembollerden bir tanesi olacaktır ve altında Ayarlar yazacaktır.

Yukarı bahsettiğimiz gibi Ayarlar uygulamasını açmanın bir diğer yolu da parmağınız ile Status Bar‘ın üzerine basıp aşağı doğru çekmektir:

Ayarlar sembolü

Daha sonra açılan ekrandan sarı dikdörtgen ile işaretlenmiş olan “Ayarlar” ikonuna dokunarak “Ayarlar” ekranını açabilirsiniz:

Ayarlar Ekranı

Menü düzeni yine cihazdan cihaza değişebilir, kendi menümüzde, aşağıdaki ekran görüntüsünde mavi ile işaretlenmiş olan, “Pil” seçeneğini buluyoruz. Samsung cihazlarındaki Android 4 sürümünde bu menü “Genel” başlığı altında yer alıyor.

Ayarlar Ekranı

Ayarlar ekranında “Pil” menüsünü seçerek cihazın pil kullanımı ile ilgili en üst seviyede bilgileri gösteren aşağıdaki ekranı açıyoruz:

Pil Kullanımı

Burada görebileceğiniz gibi en çok pil telefonunuzun ekranı tarafından tüketilmektedir. Ekranın arka ışık seviyesini azaltarak bu değeri bir miktar düşürmek mümkün olabilir. Eğer telefonunuzdaki uygulamalardan bir tanesi çok fazla pil kullanımına neden oluyorsa uygulamayı burada görebilirsiniz. Tabiki daha çok kullandığınız uygulamalar daha bu listede üst sıralarda olacaktır burada dikkat edilmesi gereken kullanmadığınız halde üst sıralarda olan uygulamalar. 

Şimdi yukarıdaki ekran görüntüsünde gösterildiği gibi pil kullanım grafiğinin üzerine basalım ve detayli olarak telefonumuzun zamana göre pil seviyesinde ne gibi bir değişiklik olmuş görelim.

Pil Kullanım Detayları

Yukarıda görebileceğiniz gibi bu ekranda zamana göre pil kullanımı, telefonumuzun çekiş kalitesi, kablosuz ağın, ekranın açık olup olmadığı, ve telefonumuzun işlemcisinin uyku durumunda mı (düşük pil tüketimi) yoksa çalışır durumda mı (yüksek pil tüketimi) olduğu görülüyor. Mesela telefonunuz az çekiyorsa bunu kırmızı/sarı bölümler halinde “Mobil ağ sinyali” altında görürsünüz. Az çeken bir telefon herzaman daha fazla pil tüketecektir. Ama bu yazımızda üzerinde durmak istediğimiz kısım, ekran görüntüsünde sarı çerçeve ile işaretlediğimiz “Uyanık” ve “Ekran Açık”bölümleri. Bu iki bölümün yukarıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi hep üst üste olmasını isteriz. Yani ekran kapalıyken, işlemcimiz uyku modunda olmalı. Eğer burada gördüğünüz görüntü aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibiyse, yani telefonunuzun keranı kapalı olduğu halde işlemcisi hala çalışıyorsa, yani uyku durumunda değilse bazı uygulamalar arka planda haddinden fazla çalışarak pilinizin çabuk bitmesine neden oluyor demektir. 

Android Kötü Pil Kullanım Örneği

Bu durumun nedeni nedeni çoğu kez arka planda senkronizasyon yapan uygulamalardır. Bazı uygulamalar arka planda senkronizasyon işlemi yapmaktadırlar, örneğin Facebook, Twitter vb. uygulamalar. Bu uygulamalar herzaman pil kullanım listesinde ayrı bir uygulama olarak görünmeyebilirler. Bir çok uygulamanın pil kullanımı Android Sistemi” uygulamasının altında görünuyor olabilir, örneğin, Contact senkronizasyonu, Takvim senkronizasyonu. Fazla pil kullanımının arka plan senkronizasyonundan kaynaklandığını doğrulamak için telfonumuzun arka plan senkronizasyon özelliğini devre dışı bırakabiliriz. Senkronizasyon özelliğini devre dışı bırakıp ve bir süre telefonunuzu kapalı tutup daha sonra tekrar yukarıda anlatıldığı şekilde pil kullanımını kontrol ederseniz telfonun uyku moduna geçmemesinin nedeninin arka plan senkronizasyon işlemi olup olmadığını anlayabilirsiniz. Eğer sorun senkronizasyondan kaynaklanıyorsa telefonunuz uyku modunda görünecektir.

Telefonunuzun senkronizasyon özelliğini aşağıdaki ekrandan kapatabilirsiniz. Bu ekranı aynı açmak için yine status bar’ı daha önce anlatıldığı gibi aşağı doğru kaydırmanız gerekiyor.

Ayarlar Ekranı

Eğer sorun senkronizasyondan kaynaklanıyorsa hangi uygulamadan kaynaklanığını bulmak için uygulamaları teker teker kaldırıp pil kullanımını tekrar incelemeniz gerekecek.